lauantaina, syyskuuta 19, 2009

Ottaisinko hevosen omaan pihaan?

Yhä useampi hevosenomistaja haluaa hevosensa syystä tai toisesta "omaan pihaan". Syitä on monia: Huonoon palveluun ja/tai hoitoon kyllästyminen täysihoitotalleilla, halu pitää hevonen lähellä kaiken aikaa, vanha mukava raha.

Purkaa alamme viimeisestä kohdasta. Raha. Täysihoitotallit nostavat vuokriaan sitä mukaa, kun työvoimakustannukset, kuivikkeiden ja heinän hinnat -sähköstä tai vedestä puhumattakaan- nousevat. Köyhä hevosenomistaja laskee, että oma polle käyttää satasen edestä rehua ja kuiviketta kuukaudessa. Maneesitallilla hevosen täysihoito maksaa helposti 600€/kk. Kotihoito on siis merkittävä säästö, onhan?

Vaikka asuisi jo valmiiksi maalla ja tontilla könöttäisi esim. hyväkuntoinen vanha kivinavetta, joka suorastaan kutsuu tuomaan hevoset kotiin, saattaa toteutus osoittautua yllättävän hankalaksi. Lupia on haettava ja rakennukseen tehtävä muutoksia. Helposta ja nopeasta hevosten kotiin ottamisesta saattaakin tulla yllättävän kallista ja vaikeaa.

Vanhat navetat ovat yleensä nykysäädösten mukaan liian matalia hevosten pitoon. Siispä kattoa korottamaan. Tee-se-itse-mies tai -nainen saattaa suoriutua urakasta melko vähäisin kustannuksin, mikäli ei laske omalle työlleen hintaa. Kädettömämpi palkkaa ammattilaisen -ja maksaa.

Ilmanvaihto on usein seuraava pulma. Navetasta löytyy pari laudoilla peitettyä pienen pientä tuuletusaukkoa. Laudat pois ja ilma liikkumaan, sano. Vaan missä vika, kun kosteus edelleen tiivistyy navetan seiniin ja herkimmät hevoset oireilevat kun heinä- ja kuivikepöly ei poistu ja ilman ammoniakkipitoisuudet ylittävät kaikki raja-arvot?

Ennen vanhaan kosteutta ei niinkään osattu pitää eläimille haitallisena kunhan vain lämpöä riitti. Tänään ollaan sitä mieltä, että ulko- ja sisäilman lämpötilaerojen pitäisi olla mahdollisimman vähäiset. Talliin suositellaan vain sen verran lämpöä, kuin on välttämätöntä, ettei vesi jäädy. Lämmön ei siis tarvise nousta talvella kymmeniä asteita plussan puolelle. Liika kosteus puolestaan on pelkästään haitaksi ja altistaa hevosen hengityselinsairauksille ja saa homeet ym. kasvamaan.

Vanhoja navettoja ei nyt vaan ole suunniteltu mahdollisimman hyvää ilmanvaihtoa silmällä pitäen. Vaihtoehtoina ovat ilmanvaihdon lisääminen joko rakenteellisesti tai koneellisesti. Kumpikin vaihtoehto maksaa.

Valmiin ulkorakennuksen omistajankin kannattaa siis varautua merkittäviin kustannuksiin tehdessään rakennuksesta hevosille kelvollista. Asianmukaisten tallitilojen ja rehuvaraston rakentamiseen omalle tontille alusta asti saa myös varata euroja ihan kivan määrän.

Ensialkuun tarvitaan rakennuslupa. Luvat, kuvat ja vastaava rakennusmestari ovat ensimmäiset kulut.
Pian päästäänkin jo alkuun eli perustusten tekoon: Kaivu, sorat, hiekat, valut, putket, kaivo, eristys, laitevuokrat, työ.
Tallirakennuksen runko ja katto: harkkoa tai sahatavaraa monen rahan edestä, eristys, ovet, ikkunat, työ.
Sisätilat: lattiavalut, karsinaelementit metallia tai sahatavaraa, sähköt, putkityöt, sisätilojen maalaus/kalkitseminen, ruoka- ja juomakupit, suolakivitelineet(!), jyrsijänpitävät rehunsäilytysastiat, kalterit ikkunoiden eteen, työ.

Itse tallirakennuksen lisäksi tulevat vielä tarhan- ja laitumenteon kustannukset sekä tietysti rehukustannukset. Hyvin tehtyjen eli salaojitettujen ja pohjakankaalla "vuorattujen" tarhojen ja ratsastuskentän rakentamiskustannukset ovat pohjan osalta yllättävän suuret. Lisäksi tulevat vielä aitausmateriaalit -ja ne työkustannukset.

Kun tallirakennus ja tarhat ovat valmiina, alkaa rahanmeno olla hallinnassa, mutta ongelmat ovat vasta alussa.
Mistä pienostaja saa edullisesti heinät, kaurat ja kuivikkeet?
Kuka korjaa hevosten aidoille ja karsinoille tekemät vauriot?
Miten laidunta hoidetaan?
Mistä tunnistaa hyvän kengittäjän? Kuinka saan sen käymään meillä vain kahden hevosen takia?
Ratsastuskentän hoito ja sen kustannukset?
Jos haluan lomalle tai kyläilemään, kuka hoitaa hevoset?

Lyhyesti sanottuna ihminen, joka haluaa pitää hevosensa kotona, tarvitsee ennen kaikkea a)rahaa, b)tietotaitoa (millaista on hyvälaatuinen heinä, koska kutsutaan eläinlääkäri, millainen pohja ratsastuskentässä on oltava) ja c)tukiverkoston, joka mahdollistaa loman pitämisen ja elämän oman tallipihan ulkopuolella.

Helppo ja halpa talliratkaisu





5 kommenttia:

Stalltmote kirjoitti...

Hear hear, jälleen kerran.

Minusta olisi enemmän kuin ihanaa ottaa hevonen kotipihaan, ja meillä on jo valmiina aika hyvät puitteetkin. Kesäisin hommat toimii paremmin kuin hyvin, mutta talven ajaksi pitäisi miettiä seuraavia asioita:
- Karsinat pitäisi rakentaa. Okei, puutavaraa ja taitoa löytyy omasta takaa, mutta työtä tässä silti olisi. Siivoamista, raivaamista, tekemistä ja paljon menisi aikaa.
- Aitatolpat alkavat olla entiset, joten uusien tolppien tekeminen/ostaminen on edessä joka tapauksessa ensi vuonna. Ne tolpat pitäisi saada maahankin sitten.
- Jos aitauksesta tehdään talvenkestävä, se vaatii uusia eristimiä sekä uutta lankaa, meillä on nyt vain ohutta kesälankaa käytössä, pienillä kesäeristimillä.
- Kesällä vesi otetaan kantovetenä kaivosta, mutta mites talvella?
Ja sitten jos aletaan miettiä ihan vakituista tallia, niin jälleen tulee lisää hommia. Kunnollisen, suuren ja lämmitettävän satulahuoneen rakentaminen. Jos karsinat tehtäisiinkin navetan puolelle, niin siellä olisi edessä PALJON töitä. TODELLA paljon. Se olisi kuitenkin toteutettavissa, ja jälleen omat kädentaidot olisivat käytössä. Mutta sitten tarvittaisiin myös ammattilaisia paikalle tekemään sähkötyöt ja uusimaan vesijohdot sekä tarkistamaan viemäröinnit. Navetalta kun on vedet katkaistu 20 vuotta sitten.

Heinää ostan jo nyt naapureilta, heiltä saisi myös kauraa jota ruuna tosin ei syö. Purua saa sahalta ilmaiseksi niin paljon kuin jaksaa hakea, ovat vain tyytyväisiä kun joku muu "hävittää" sen heidän puolestaan.

Pihaton joutuisi muuttamaan lantalaksi (oho, se jopa täyttää EU-määräykset valmiiksi! Aika edistyksellinen 50-lukulainen), tai sitten pitäisi tehdä uusi lantala. Molempi pahempi.

Oma heppa ei ihan yksin viihtyisi, laumaeläin kun on. Eli sille pitäisi hankkia kaveri. Minä olen jälleen hyvin onnekas, sillä
- meillä on naapurissa talli, jonka valmista ratsastuskenttää saa lainata ja vieläpä ilmaiseksi
- samalle tallille voisi pokun tyrkätä omien reissujen ajaksi hoitoon.

Omassa tallissa hevonen ei kuitenkaan ole, sillä työmatka olisi liian pitkä, yli 50 km. Minä siitä vielä selviäisin, mutta mies ei. Hevosen pitäminen kotona on ihanaa, mutta se myös sitoo ja vaatii hyvää suunnittelua. Nyt kun heponen on täyshoitotallilla, minun ei tarvitse tallille lampsia jos sattuu väsyttämään tai ei huvita. Kotipihassa hevoset on hoidettava vaikka kipeänä tai baari-illan jälkeen. Joka aamu ja joka ilta. Ja vähän siinä päivälläkin.

Vieraita hevosia en pihaani ottaisi, paitsi sillä sopimuksella, että omistajat itse hoitavat ne. Minä voisin joskus sopimuksen mukaan tuurata ja esim. aamuisin ruokkia sekä viedä ulos.

Voin kertoa, että kaikkia näitä juttuja tuli mietittyä pää puhki viime talven aikana, kun mietimme mistä talon hankimme ja millaisen talon. Jos olisin iso ja rikas, ostaisin läheltä kaupunkia riitttävän suuren läntin maata, johon rakentaisin ihan upouuden tallirakennuksen. Siinä pääsisi paljon helpommalla kuin vanhaa remontoimalla. Mutta kun en ole kuin vain iso, niin on tyytyminen muihin ratkaisuihin. Eli hepolainen täyshoitotalliin, kesäisin kotiin tilanteen mukaan.

Ja kyllä, aion rakentaa kotiin ne karsinat sekä talvenkestävän aitauksen, sillä haluan tuoda hevosen kotiin joskus lomillani myös talvella. Ajaa reellä metsässä lumen keskellä tai muuten vain nauttia. Mutta lomien ulkopuolella nautin muiden tarjoamasta palvelusta ja pelkästä huvista hevoseni kanssa.

Stalltomte kirjoitti...

Kirjoitinko minä tosiaan noin pitkän kommentin?!?!? Pitää opetella referoimaan ajatuksia.

M kirjoitti...

Unohdin mm. asianmukaisen lantalan rakennuksen, hoidon ja tyhjennyksen kustannukset kokonaan kun oli niin kiire vaahdota. Olisikin metka talli ilman lantalaa.. En taitaisi olla valmis pitämään omaa tallia.

Stalltomte, sinulla on sentään asiantuntemus kohdillaan ja aivan upea paikka jo olemassa. Useimmat "heppa omaan pihaan"-tyypit tuntuvat olevan aikuisia heppatyttöjä, joilla ei ole pienintäkään hajua tallin pidosta tai sen todellisista kustannuksista, osaamispuolesta puhumattakaan.

Ei tunnisteta perussairauksien oireita saati, että osattaisiin hoitaa tai edes mitata kuume, ei eroteta hyvää heinää huonosta, hyvässä lykyssä ei osata edes kavioita puhdistaa. Olen nähnyt näitä tapauksia läheltä ja se on niin kovin surullista.

M kirjoitti...

Haaveilen kyllä omasta tallista, mutta tämän hetken järjestely hakkaa oman tallin pitämisen 6-0.

Hevonen on täysihoidossa, mutta silti melkein omassa pihassa kun tallille on 200m matkaa. Näen hevosen koko ajan, sillä on seuraa, on maneesi, saan apua, minulla on seuraa jne.

Omaan talliin pitäisi panostaa rahallisesti kestämättömän paljon kun en omista neliösenttiäkään maata. Kentästä, saati maneesista, voisin vain haaveilla. Pitäisi hommata toinenkin hevonen, vieraiden ihmisten hevosia en talliini ottaisi. Tai mikä niissä hevosissa, mutta omistajat tulisivat mukana.

Anonyymi kirjoitti...

Totta höpisit. Näitä "heppa omaan tallin ja pari vuokralaista maksamaan kulut- tapauksia" näkee ja kuulee ihan tarpeeksi. Sanoisin että 80 prossaa niistä pakittaa maitojunalla kotiin parin vuoden päästä. Kun ei pää kestä sitä yksinäisyyttä, kellon kanssa elämistä ja kaikesta narisevista vuokralaisista puhumattakaan..

olmi