tiistaina, huhtikuuta 26, 2011

Blogisisko on nyt hyvin hyvin vihainen

Ai että minä tykkään osallistumisesta silloin, kun se ei vaadi kuin hiukan päänvaivaa ja näpyttelyä. Mielenosoituksiin IRL - vaikka kuinka hyvän asian puolesta - osallistun laiskahkosti, mutta provoaminen, nillittäminen ja päteminen tietokoneen ääressä kyllä sujuu.

Tällä hetkellä Blogistanin pääpuheenaihe (ainakin vanhojen polkkaajien keskuudessa) on täti, joka yrittää omia blogisisko-sanan vain omaan käyttöönsä. Uhkailuja on lähetetty ja blogisisko-sana poistamaan kehotettu. Blogisisko-blogin pitäjällä on jopa otsaa väittää, että hän on keksinyt "blogisisko"-sanan ihan itse.

Itseäni aihe liippaa sikäli läheltä, että edesmennyt Tiramisu-blogi sai kiittää nimeään italialaisesta jälkiruuasta. Toki se oli myös tyttöjen alunperin Tiralle antama lempinimi. Misu-osa vakiintui myöhemmin koskemaan minua. Onneksi tiramisu oli vain jälkiruuan yleisnimi eikä rekisteröity tavaramerkki. 2000-luvun alussa, jolloin TiraMisu-blogi eli kukoistuskauttaan, oli maailmalla useampi samanniminen blogi. Kaikille oli tilaa, eikä nillitystä harrastettu.

Nykyinen blogini on nimensä velkaa 80-luvulla perustetulle rock-yhtyeelle nimeltä 500 kg lihaa. 500kg on sattumalta myös keskivertohevosen paino, joten nimi on sangen osuva. Blogini ei pyri vähättelemään yhtyettä, jolta on nimensä varastanut. Taustalla on syvä kunnioitus, vaikken musiikkia käsittele. Blogi on ollut tällä nimellä olemassa vuodesta 2004, eivätkä artistit Kuula ja Röyhkä ole syyttännet plagioinnista tai kehottaneet vaihtamaan nimeä. Taiteilijat eivät liene pikkusieluista väkeä.

Blogisisko-nimen rekisteröintiä tulee olemaan kiintoisaa seurata. Pidän juuri ja juuri mahdollisena, että Blogisisko erisnimenä saattaa tuon rekisteröinnin saada. Selvää lienee, että blogisisko-sana yleisnimenä on ja tulee olemaan kaikkien blogisiskojen vapaassa käytössä.

Blogisiskot, älkää alistuko!

7 kommenttia:

Anna Amnell kirjoitti...

Hei,

Blogisisko ei ole "hyvin vihainen". Minusta on vain outoa, että joku jakelee "blogitunnustuksia" tuttavilleen jonkun toisen blogin nimellä. Miksi hän ei käyttänyt omaa nimerkkiään tai ihan jotain muuta?

Näen tässä ennakkotapauksen. Se pitäisi ottaa huomioon lainsäädännössä.

Minua kiinnostaa kovasti suomenkielisen sanan "blogisisko" historia. Voitko kertoa jotain?

Arvelin todellakin keksineeni sen, sillä en ollut nähnyt sitä aikaisemmin muilla, vaikka olen liikkunut Internetin maailmassa jo vuodesta 2003-2004. Bloggaajat taitavat liikkua omissa universumeissaan.:)

Kiinnostuksella

Anna Amnell/Blogisisko

Anna Amnell kirjoitti...

Et ole käyttänyt blogisisko-sanaa tässä blogissa tätä päivää aikaisemmin yhtään kertaa vuosina 2004-2011. Vai onko bloggerin etsijä epäkunnossa?

Henna kirjoitti...

:D me like

M kirjoitti...

Hyvä Anna Amnell

Ei, en ole käyttänyt blogisisko-sanaa tämän blogin puitteissa - ennen tätä. Pidän tätä blogia yksin, eikä minulla ole tämän blogin tiimoilta läheisiä samasta aiheesta kirjoittavia ystäviä eli blogisiskoja.

Valitettavasti en osaa kertoa blogisisko-sanan etymologiasta muuta kuin sen, että sitä käytettiin 2000-luvun alkupuolella varsin yleisesti kuvaamaan yhteisen blogin muita naiskirjoittajia. Joskus sanalla viitattiin myös sellaisiin bloggaajiin, joiden kanssa koettiin erityistä sielunsisaruutta.

Blogisisko oli varhaisten blogiaikojen yleissanastoa samaan tapaan kuin "Blogistan" tai "Blogosfääri". Tähän mennessä en ole kuullut kenenkään vaatineen itselleen kunniaa ko. sanan keksimisestä.

Blogitunnustus-caseen en ota kantaa, sillä kuulen asiasta ensimmäistä kertaa vasta nyt.

M kirjoitti...

Henna, thnx. Pyrimme palvelemaan.

Anna Amnell kirjoitti...

Missä teidän bloginne oli? En ole todellakaan koskaan nähnyt enkä kuullut blogisisko-sanaa ennnen kuin otin sen käyttöön. Seurasin esimerkiksi Pinseriä ja Anita Konkan sivuja, ennen kuin aloitin itse blogin.

Käytittekö sitä sanaa suomeksi vai jollain muulla kielellä? Olen nähnyt ohimennen, että jollakin on ruotsiksi (tai tanskaksi) sama tai samantyyppinen bloginnimi.

Blogin nimen rekisteröinti on kuitenkin eri asia kuin yleiskäyttö. Kukaan muu ei ole tietääkseni rekisteröinyt suomeksi sanaa Blogisisko bloginsa nimeksi tai nimimerkikseen. Vai onko?

Entä tämän blogin nimi? En tunne ollenkaan popmusiikkia, kuuntelen vain klassista musiikkia, joten en tiedä liittyykö tämän blogin nimi samaan asiaan.

Vaikka Suomi on pieni maa, kuin yksi suurkaupunki, täällä on monia kulttuuriryhmiä, joilla ei ole nähtävästi paljon mitään yhteyksiä. Se on hyvin kiinnostava ilmiö.

M kirjoitti...

Tiramisu-blogi oli Pinserin listalla - yleensä top10:ssä eli helposti huomattavissa - ja sijaitsi MTV3:n blogialustalla. Blogisisko-sanaa käytettiin selvällä suomen kielellä kuvaamaan kanssakirjoittajaa tai muuta läheiseksi koettua naisbloggajaa, kuten jo aiemmassa kommentissani mainitsin.

Tämän blogin nimi ei liity Blogi- tai blogisiskoon millään tavoin. Kunhan pohdiskelin blogin nimeämisen tematiikkaa.

Blogisisko-asia on minun kohdaltani loppuun käsitelty ja pidätän itselläni jatkossakin oikeuden käyttää sanaa yleisnimenä.