torstaina, toukokuuta 24, 2007

Viänt ja kiänt

Huonoin ratsastus pitkästä aikaa tänään. Ori oli vain tarhaillut ja laiduntanut eilisen päivän mikä lienee osasyynä ei-niin-huippusuoritukseen. Hevonen on kuitenkin tuosta alkukeväästä rauhoittunut niin paljon, että ajattelin ettei se tarvitse höyryjä päästelevää maastolenkkiä ennen kenttätyöskentelyä.

Alkuverryttely ja -taivuttelu sujuikin oikein mallikkaasti, mutta sitten Orin näköpiiriin ilmestyi naapurin äijä pellollaan kävelemässä. Kun siellä pellolla ei normaalisti ole ihmisiä, oli Orin mielestä kyseessä vähintään hevosia syövä hirviö, joka tulee tänne ihan justiinsa. Hevonen tänttäröi, tuijotti peltoon silmät ja sieraimet suurina ja yritti kiihdyttää vauhtia aina kentän pelottavan pellon puoleisella pitkällä sivulla.

Yritin siinä sitten pitää pollen puuhassa ja saada sen rentoutumaan mikä kotvan kuluttua onnistuikin. On edelleen ihmeenomaista ratsastaa "ajatuksen voimalla" eli ilman mitään varsinaisia apuja. Minä vain ajattelen ja Ori toteuttaa. Tietysti hevonen reagoi kehoni antamiin pieniin merkkeihin, mutta tuntuu aivan kuin homma toimisi ajatuksen voimalla.

Orin leipälaji on peruuttaminen. Se johtuu varmaankin siitä, että se on koko pienen ikänsä joutunut heti rivakasti peruuttamaan kun on tehnyt jotain ei-toivottua (kuten huudellut tammoille vaikka on töissä tai yrittänyt ryysiä liian lähelle taluttajaa). Tänään harjoiteltiin muutaman kerran sliding stopin esiastetta eli pysähdyksestä suoraan muutama askel rivakasti taaksepäin. Siitä se lähtee.

Ori on myös todella hyvä hidastamaan tahtia ja siirtymään "alaspäin" eli laukasta raviin ja ravista tai jogista käyntiin ja tietenkin myös pysähdykseen. Perusluonteeltaan laiskan hevosen kanssa on ainakin turvallista harjoitella.

Westernissä hevosen tulee olla erittäin rauhallinen mutta kuitenkin eteenpäinpyrkivä ja valmiina pyynnöstä räjähtämään nopeaan mutta hallittuun laukkaan (erityisesti reining-hevoset). Orista voisi olla reiningiin, arvelee tällainen maallikko. Toisaalta oreille on luonnollista paimentaa tammojaan, joten saattaisi siitä olla cutting-hevoseksikin.
Muuli on selvästi cutting-painotteinen: se pitää itsenäisestä suorittamisesta ja sen suosikkihommaa ratsastajan kanssa on koota ja ajaa hevosia.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Huomaa muulin taaksepäin kääntynyt korva: tässä keskitytään!


Ei kommentteja: