torstaina, maaliskuuta 27, 2008

Historiallisia koneja

Selailin tuossa päivänä muutamana hevosaiheisia kirjojani ja lueskelin hieman erityisesti historian nimeltä tuntemista hevosista. Kaikki (?) tietävät, että Aleksanteri Suuren ratsu oli nimeltään Bukefalos, mutta moniko tietää, että nimi tarkoittaa häränpäistä? Nimi juontuu antiikin kreikkalaisten polttomerkeistä. Plutarkhoksen mukaan Bukefalos pelkäsi omaa varjoaan kunnes nuori Aleksanteri "kesytti" sen. Oliko Aleksanteri Suuri historian ensimmäinen hevoskuiskaaja?

Photobucket

Profeetta Muhammedilla oli valkoinen Fadda-muuli. Kenties muuli palveli Muhammedia maallisilla asioilla, sillä seitsemänteen taivaaseen hänet kantoi sahraminkeltainen Al Borak-hevonen.

Rooman keisari Caligulalla oli hevonen nimeltään Incitatus, josta huhujen mukaan aiottiin tehdä pappi ja konsuli. Incitatuksella oli norsunluinen ruokakaukalo ja se joi viiniä kultaisesta juottoaltaasta.

Buddhalla eli prinssi Gautamalla oli valkoinen hevonen nimeltään Kantaka. Kantaka kuoli suruun kun sen isäntä päätti elää kuin kerjäläinen ja luopua hevosestaan. Buddhalaisuus ei olekaan niin elämää kunnioittava uskonto kuin olen luullut.

Kuningatar Marylla oli hevonen - oletettavasti tamma - Black Agnes, joka oli nimetty Agnes Dunbarin mukaan.

Sivu, joka listaa hevosmaisia nimiä.

tiistaina, maaliskuuta 18, 2008

Ruuna oli oikein hyvä, reipas ja työhaluinen viikonlopun kouluvalmennuksissa. Perjantai-iltana maneesiin mennessä se tosin joutui kokemaan melkoisen järkytyksen: kotimaneesissa oli hirviö! Hui kauheaa! Ruuna puhisi ja yritti kiepata takaisin ulos ja lähes säntäili suitsiensa päässä. Se kammotus oli kirjava poni mutta ihan eri tavalla kirjava kuin millaisia Ruuna oli ennen nähnyt. Melko pian Ruuna sentään tajusi, että kyseessä onkin toinen hevoseläin eikä minkään vieraan ja vaarallisen lajin edustaja.

Viikonloput harjoitukset kehittivät tarkkuutta ja täsmällisyyttä. Pohkeenväistöjä hiottiin (Ruunaa osaavammat hevoset treenasivat mm. avoväistöjä) ja laukannostoista tehtiin aiempaa täsmällisempiä.

Ruunalla alkaa olla selkälihaksia sen verran, että siltä voi pikkuhiljaa ruveta vaatimaan enemmän. Tänään se teki todella näppäriä laukanvaihtoja, tosin ilman ratsastajaa. Juoksutin sitä irtona kahdeksikolla ja se teki kaikkien taiteen sääntöjen mukaiset vaihdot. Harmi etten osaa ajaa hevosta kunnolla takaa, siinä saisi hiottua liikkeet todella hyviksi. Tuokin taito olisi hienoa hallita.

Hevosen voi opettaa tekemään kaikki (kouluratsastus)liikkeet myös maasta käsin. Itse asiassa on yleensä helpompi opettaa hevonen liikkumaan halutusti ratsastajan alla kun se ensin hallitsee liikkeet muuten. Juoksutin tässä jokin aika sitten tuttavan hiukan osaavampaa kouluhevosta irtona ja se teki minulle piffit ja paffit. En tiedä mitä tein, mutta ilmeisesti toimin lähestulkoon siten kuin siltä on näitä liikkeitä totuttu maasta pyytämään.

torstaina, maaliskuuta 13, 2008

Ruunan ja satulan kanssa

Nyt minulla on uusi satula! Se on hyvä ja sopiva ja aika hienokin mutta matte marmattaa vain siitä, kuinka kalliiksi se tuli ja miten moninaiset olivat vaikeudet sitä hankkiessa. Minusta minuun kannattaa kyllä panostaa vaikka kuinka paljon aikaa ja vaivaa ja enemmänkin rahaa voisi käyttää ruokaan kun minun on kumminkin koko ajan nälkä.

Tällä viikolla ollaan käyty jo maastossa (satulan kanssa) ja eilen minä taivuttelin maneesissa. Minä yllän hyvin koskemaan maten varpaisiin kun se istuu minun selässä ja joskus alan kesken töiden käännellä päätä sinne maten varpaita kohti kun siitä kurottelusta olen saanut kehuja ja jos matte vaikka unohtaa, että töitä pitäisi tehdä.

Tänään olin irti ja nakuna maneesissa ja matte laittoi ravipuomeja ja kaksi pientä pystyestettä. Ravipuomit menin huolella ja venyin ja nostin jalkoja ja esteet hyppäsin hurjan korkealta, viuh vain! Harjoitusta tehdessä huomasin, että vaikka esteet hyppäsin laukassa niin ne puomit kannattaa mennä ravissa koska muuten kolisee eikä minun askeleet sovi.

Huomenna minulla on kouluvalmennusta Sukkistädin kanssa ja sunnuntaina kanssa. Saa nähdä mitä valmentaja sanoo kun minä olen taas ollut hurjan hyvä tekemään töitä ja matte sanoo, että olen edistynyt taas.


Tätä satulaa ei pidetty kun se oli ahdas ja liian pitkä.


torstaina, maaliskuuta 06, 2008

Maastossa

Oltiin eilen yhden toisen ratsukon kanssa aika pitkään maastossa, melkein pari tuntia. Ei siinä mitään mutta minä olin sitä ennen jo ollut maneesissa ja matte tahtoi, että menen ravipuomeja ja hyppään pieniä esteitä. Minä luulin, että pääsen hyppäämisen jälkeen jo takaisin tarhaan mutta matte laittoikin minulle huovan selkään ja sitten me lähdettiin maastoon ja matte oli ilman satulaa!
Minusta se oli aika epämukavaa välillä, varsinkin ravissa. Oikeastaan minä laukkasin kaikki pätkät jotka se toinen hevonen ravasi kun matte hytkyi inhottavasti ravissa siellä minun selässä.

Minä jouduin menemään edellä kun se toinen hevonen on aika arka. Välillä laukassa se tamma kuitenkin yritti ohittaa minut tai tulla viereen mutta minä käänsin pyllyä sen eteen ja uhkailin potkulla. Jos ei kerran uskalla mennä koko matkaa edellä niin ei tartte laukassa tunkea eteen stana! Tyhmä ämmä!

Minun piti mennä aika varovasti ettei matte vain putoa selästä enkä minä senkään takia tahtonut laukata kovaa tai alkaa sen tamman kanssa kisata. Kerran minä kyllä ponkaisin laukalle niin vauhdikkaasti, että se tamma jäi kuin seisomaan. Siitäs sai! Minä olen takuulla yhtä nopea lähtemään kuin quarter-hevonen. Minun pyllylihakset on kuin tehty sitä varten, että pystyn kehittämään räjähtävän alkunopeuden. Enkä minä ole ihan hidas juoksemaankaan jos haluan mennä vähän kovempaa...

Minä tylsistyn nyt täällä tarhassa kun matte lähti pois vaikka meillä piti olla tänään satulansovitusta. Ehkä matte tulee takaisin ja sitten katsotaan ja kokeillaan sitä uutta satulaa. Toivottavasti se on hyvä ja sopiva niin ettei matte joudu ratsastamaan ilman satulaa. Se vasta rasittaakin minun selkää kun matte hytkyy siellä!


lauantaina, maaliskuuta 01, 2008

Ruuna puhuu asiaa

Minun lääkäri tuli ja minä irvistin sille kamalasti. Minulla oli hampaat irvessä ja korvat pitkin niskaa kun sanoin sille, ettei tartte tulla tänne äijä! Se lääkäri nimittäin raspasi minun hampaat kun se viimeksi kävi eikä se ollut yhtään kivaa vaan inhottavaa ja sattuikin. Lääkäri kumminkin tuli minun viereen ja rapsutti vähän ja tökkäsi ihan pienen piikin minun kaulaan. En melkein edes huomannut! Ei se lääkäri ehkä olekaan niin inhottava ukko kuin olen luullut.


Matte hätäilee satula-asioiden kanssa kun minulle ei meinaa löytyä sopivaa millään. Matte on nyt todennut, että minun satulan on oltava hurjan leveä edestä ettei se purista. Ilmeisesti sen merkkistä satulaa joka minulla nyt on kokeilussa ei edes saa tarpeeksi leveänä.

Maten ratsastuksenope suositteli satulamerkkiä, joka on kuulemma ainoita tarpeeksi leveitä. En sitten tiedä saanko sellaista kun matte sanoi, että ne on aika kalliita. Matte yrittää nyt etsiä minulle sopivaa käytettyä satulaa mutta se on aika vaikeaa kun Suomessa on paljon leveitä hevosia mutta vähän leveitä satuloita eikä kukaan halua luopua hyvästä satulasta.

Jos joku tietää sopivaa satulaa minulle (etukaaren kulman pitää olla very wide eli vähintään 96 astetta suunnilleen) niin matelle saa tarjota. Eikä edes tarvitse olla mikään huippusatula nyt alkuun kun matelle riittäisi, että pääsisi vähän ratsastelemaan ilman, että sen täytyy pelätä, että minun selkä kipeytyy liian kapean satulan takia.