tiistaina, huhtikuuta 10, 2007

Koe guru ja ylpisty

Mahdottoman hienon shown piti "mr. Roberts" Ypäjällä sunnuntaina. Ongelmahevosia laitettiin vipinällä ruotuun ja homma saatiin päälle päätteeksi näyttämään helpolta kuin heinänteko. MR on täysiverinen show-mies ja uskon, että aloittelevakin hevosharrastaja sai hommasta irti ainakin hyvän mielen.

Kun ongelmahevosista on kyse, tulee vääjäämättä eteen surullisia hevoskohtaloita. Itsensä gurun sanoin: "Ei ole olemassa ongelmahevosia, on vain hevosia, joilla on ongelmia." Hevosten ongelmat taas johtuvat ihmisistä.

Sekä seuralaiseni että minä kyynelehdimme kun käsittelyssä oli tuhkatiheään omistajaa vaihtanut jumalaisen kaunis ja herkkä puoliverinen. MR oli kenties tuon hevosen elämässä ensimmäinen ja ainoa ihminen, joka oli kohdellut sitä reilusti ja ymmärtänyt sitä. Jopa tällainen harrastaja pystyi näkemään, että kyseessä oli upea hevonen, josta olisi asiallisen omistajan kanssa vaikka mihin. Hevosrukka oli koko elämänsä yrittänyt parhaansa ja saanut palkkioksi kannusta ja piiskaa. Toivon todella ettei tuon hevosen kohdalla ole vielä liian myöhäistä. Vaikken ihmeemmin puoliverisistä perusta, ottaisin koska tahansa tuon yksilön itselleni.

Kokonaisuudessaan show oli sellaista peruskamaa. Yhdelle nuorelle hevoselle tehtiin pikaratsutus, ihmiselle aggressiivinen hevonen koulittiin olemaan ystävällinen ja positiivinen, mahdottomalla ratsastaa ratsastettiin kauniisti ja rennosti ja lopuksi laitettiin kuljetuskoppiin kaksi hevosta, joilla oli lastausongelma.

Minua jaksaa aina ihmetyttää tuo lastauskammoisten hevosten määrä. Lastausprobleema kun on vielä niin hemmetin helppo ratkaista tai, mikä vielä helpompaa, totuttaa hevonen "lastaamaan itsensä" jo varsasta alkaen niin, ettei mitään ongelmia pääse syntymään. Lastausongelmat ovat erityisesti ratsupuolen harrastehevosten ongelma, ammattilaiset osaavat kyllä kisahevosensa lastata. Tai ainakin ammattimaiset hevosten hoitajat osaavat lastata ammattimaiset kisahevoset.

Ypäjälle oli lisäksi saatu esimerkiksi ravipuolen suomenhevonen, jota normaalioloissa lastattiin tunti-pari vähintään kolmen miehen voimin. Omistaja oli äimistynyt kun yksi nuori nainen MR:n tiimistä lastasi hevosen vaikeuksitta alle viidentoista minuutin kuuliaisuusharjoitusten jälkeen. Varsinainen lastaus onnistui heti kerralla.

Ympärillä istuvien englantilaisen(?) ratsastuksen harrastajien reaktioista päätellen suurin ihme oli juuri tuo hevosten nopea ja ongelmaton lastaus. Itse hämmästelin eniten MR:n rautaista ammattitaitoa. Heppu pystyy samaan aikaan opettamaan oikeaa reagointitapaa vihaiselle ja ihmiselle vaaralliselle hevoselle (jollaisen kanssa minä en uskaltaisi pyöröaitaukseen alun alkaenkaan), selittämään yleisölle mitä kulloinkin tekee ja vielä vääntämään asiasta vitsiä. Kai hänellä on yli puolen vuosisadan jälkeen homma selkäytimessä mutta sittenkin.

MR oli keksinyt loistavan tuotteen kaupattavaksi naruriimuja halveksiville englantilaisen ratsastuksen harrastajille: Dually training halterin. Kapistus toimii naruriimun tavoin eli löystyy kun hevonen käyttäytyy toivotulla tavalla ja kiristyy kun hevonen ei toimi. Näin hevonen opettaa itse itseään. Ulkonäöltään riimu muistuttaa perinteistä, joten kauppa käy muidenkin kuin western-ratsastukseen hurahtaneiden parissa. Dtn-riimu maksoi 45 euroa ja naruriimun näkyy saavan suomalaisesta nettikaupasta alle kympillä. MR myi kumpanakin esityspäivänä satoja riimuja. Kauppa se on joka kannattaa.

Sunnuntaista jäi kokonaisuudessaan suuhun mukava maku. Ei varmasti vähiten siksi, että kotona odotti tallillinen ongelmattomia hevosia, jotka on helppo lastata, jotka toimivat ratsastaessa ja jotka suhtautuvat positiivisesti ihmisten kanssa tehtäviin asioihin. Koen olevani onnekas ja luulenpa, että hevosemme ovat onnellisia.

Heh, nyt vasta muistin, että joku oli katsonut asiakseen ja oikeudekseen tuoda vauvansa MR:n shown aikana maneesiin huutamaan. Suhtaudun erittäin negatiivisesti siihen, että taide- tai jonkun muun nautinnon keskeyttää parkuva ipana. Aina on joku imbesilli äiti, joka katsoo oikeudekseen terrorisoida sata- tai tuhatpäistä yleisöä ja häiritä esityksen kulkua tuomalla itkevän vauvan tai elämöivän leikki-ikäisen tilaisuuteen, jollaisiin ne eivät kuulu. Ypäjällä lapsi hiljennettiin järjestäjien toimesta kiitettävän nopeasti. Näkisipä vastaavaa muissakin tilaisuuksissa, esim. musiikki-sellaisissa.

YouTube tarjoaa:

Lastaus
Säikky poni
Ihmisiin uskonsa menettänyt hevonen

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on ongelma. Onneksi keksin, että jos joku voi minua siinä auttaa, niin se on Misu. Siis kerrohan, mistä löytää HorsePower-linimenttiä. Sitä, jolla lähtee kipu kuin kipu. Ei, ei ole minulla hevosta. Mutta on sairaan kipeä niska.

Tampereen ja Turun suunnilta löytyvät liikkeet tervehditään ilolla.

Anna kirjoitti...

huomasin joku aika sitten, että monty on vienyt oppinsa myös yritysmaailmaan. yritin kuvitella tuota samaa show'ta yrityspamppujen ja fläppitaulun kanssa, he he... mutta niinhän se on, ettei ole ongelmatyöntekijöitä, on vain työntekijöitä joilla on ongelmia :)

Anna kirjoitti...

oh, nyt vasta huomasin mean ongelman: tampereella sitä myi ainakin vielä joku vuosi sitten ratsutarvike (sijaitsee tallipihalla), käy tarkistamassa onko vielä valikoimissa.

M kirjoitti...

Tervehdys.
Horse Power-sarjan tuotteet näyttävät olevan kotimaisia ja lääkelaatuisia eli varmasti passeleita myös ihmisille. Hevostarvikeliikkeistä kannattaa etsiä. Agrimarketit myyvät sarjaa myös.

Kotipesä Tampereella:
http://www.fysioline.fi/pharma/yhteys.shtml

M kirjoitti...

anna: Näin äkkipäätään voisi kuvitella, että työntekijöiden ongelmat olisivat hiukan monisyisempiä kuin hevosten. Toisaalta jos saadaan työntekijälle join-up työpaikkaa ja/tai pomoa kohtaan niin mikäs sen somempaa.