lauantaina, kesäkuuta 05, 2010

Hellettä, heinäpoutaa

Kuulin tänään, että hevosen pito on halpaa koska ruokinta on halpaa koska hevonen syö ruohoa.

Päättelyketju ei valitettavasti ole täysin aukoton. Maamme pohjoisesta sijainnista johtuen laidunkausi on hyvin lyhyt, maksimissaan noin viisi kuukautta. Lisäksi laitumen perustamiseen tarvitaan maata, joka on tässä pääkaupunkiseudun välittömässä läheisyydessä kallista kuin fan. Laitumen perustaminen ja hoito eivät ole ilmaisia nekään. Maan muokkaus, oikea lannoitus ja laitumen aitaaminen nielaisevat kukin pitkän pennin.

Perusharrastehevonen tulee kesäajan toimeen kunnollisella laidunruoholla ja suolakivellä. Kisahevonen tai muuten vain rehunkäyttökyvyltään esim. suomenhevosta huonompi hevosyksilö kaipaa väkirehuruokintaa myös kesäisin. Huonolaatuisilla tai riittämättömillä laitumilla pidettävät hevoset tarvitsevat lisäheinää koko laidunkauden ajan.

Siinä vaiheessa kun laidun on loppuunkaluttu ja/tai kasvukausi päättyy, on siirryttävä (kuiva)heinäruokintaan. "Helppoa kuin heinänteko", kuuluu vanha sanonta. Se ei valitettavasti pidä paikkaansa. Heinänviljely on taitolaji, jossa tarvitaan rautaisen ammattitaidon)* lisäksi kalliita koneita ja sään jumalien suosiota. Heinänteossa otetaan nykyisin huomioon myös se, minkä eläinlajin rehuksi valmis heinä päätyy (googlaa esim. haulla "hevosheinä").

Hevosmäärä lisääntyy Suomessa jatkuvasti. Samaan aikaan heinäntekotaito tuntuu olevan katoava luonnonvara. Laatuheinästä on varauduttava maksamaan hyvänäkin heinävuotena. Huonon vuoden sattuessa heinää joudutaan tuomaan ulkomailta, mikä luonnollisesti lisää ruokinnan kustannuksia. Tallinpitäjältä vaaditaan paitsi maksukykyä, myös taitoa tunnistaa hyvä hevosheinä. Siinä ei rehuanalyysi auta jos heinänostajalla ei ole kykyä lukea analyysituloksia.


)*Ammattitaitoinen heinänviljelijä lannoittaa oikein, kaataa heinän oikeaan aikaan ja pöyhii sopivasti. Paalaamisen ajoitus on tärkeää, samoin paalien oikea tiukkuus. Esikuivatun, kuiva- tai säilöheinän teko ovat tyystin eri asioita.

Otsikko sisältää kirjasuosituksen.
Muuta aiheeseen tai aiheen viereen liittyvää lukemistoa:
Ruokinnalla tuloksiin
Hevosheinän sopimustuotanto ja markkinointi


Ei kommentteja: