lauantaina, joulukuuta 15, 2007

Sinä tuore hevosenomistaja, meillä on iloisia uutisia juuri Sinulle. Niin, Sinä siinä, rohkeasti peremmälle vain. Oletko juuri hankkinut hevosen peräti kahden vuoden tunneilla ratsastuksen jälkeen? Oletko lapsi ja vanhempasi ovat kyllästyneet kuuntelemaan kinuamistasi ja ostaneet sinulle halvalla juoksunsa juosseen ja vähän vihaisen mutta siis tosi ihQun, hankosidevammaisen lv-oriin? Oletko jo pitempään hevosia harrastanut mutta täysin kykenemätön ottamaan vastaan neuvoja ja soveltamaan uutta tietoa päivittäisessä puuhailussasi hevostesi kanssa?

Juuri Sinua palvelee uusi täysihoitotallimme! Meillä asiakas on todellakin kuningas: Me syötämme hevostasi viidestätoista eri purkista ja purnukasta vaikka ravintoarvot olisivat täysin pielessä sillä Sinä itse tiedät parhaiten mitä hevosesi tarvitsee voidakseen hyvin.

Me annamme ohjeidesi mukaan lepohevosellesi seitsemän litraa väkirehua päivässä sillä osaava henkilökuntamme ei pelkää riehuvampaakaan tapausta vaan vie sen orikuolainta ja piiskaa apuna käyttäen näppärästi muutaman neliön tarhaan seisomaan tunniksi tai koko päiväksi - miten Sinä vain haluat!

Keltainen tai jopa harmaa ja pölyävä/homeinen heinä hevosen ruokinnassa? Kyllä vain jos niin haluat. Home vain lisää hevosesi vastustuskykyä. AIV-rehua hevoselle? Totta kai jos se on sitä tottunut saamaan ja Sinä tiedät, että juuri sitä hevosesi tarvitsee.

Me laitamme viileällä +10 asteen säällä hevosellesi kolme toppaloimea päällekkäin ja vielä neljännenkin jos niin toivot. Myös tallissa loimitamme, suojitamme ja pintelöimme täysin toiveidesi mukaan.

Me laitamme suojat vaikka väärinpäin jalkaan jos ne hevosellesi niin paremmin sopivat sillä Sinä tiedät parhaiten.

Me laitamme - iloisen hymyn kera - päivästä toiseen hevosesi arpisiin/verta vuotaviin nilkkoihin kumibootsit tarhailun ajaksi jos olet päättänyt, että hevosellasi on ne oltava.

Me rohkaisemme sinua, kun puolen vuoden ajan kysyt toiveikkaasti joka päivä eläinlääkärinhoitoa vaativan vamman vaivaaman hevosesi kuntoa: "Kyllä se siitä ohi menee. Ei se ole yhtään parempi kuin eilen/viime viikolla/kuukausi sitten mutta kyllä tässä vieä voidaan odottaa ja katsoa."

Me emme nipota madotuksista, me uskomme luontaislääkintään ja homeopatiaan jos Sinäkin uskot! Jos hevostasi ei ole ennenkään madotettu, se ei todellakaan tarvitse matokuureja vastakaan! Kyllä, kivulias kaasuähky on täysin mahdollista parantaa tipalla vesijohtovettä, johon on sekoitettu pari molekyyliä salaperäistä homeopaattista yhdistettä.

Me madotamme hevosesi vaikka joka viikko jos se on Sinusta tarpeen! Samoin syötämme haisevaa valkosipulia, kalaöljyä ja kananmunia ympäri vuoden "varmuuden vuoksi" vaikket oikein tietäisikään miksi niitä haluat hevosellesi antaa.

Lepohevosesi saa luonamme haluamasi määrän sille tuiki tarpeellisia elektrolyyttilisiä ja kasvava varsasi todellakin tarvitsee ne kuusi litraa väkirehua ja kolme eri täysvitamiinilisää päivässä.

Jos kerrot hevosellesi, että se asuu nyt täällä, eikä se näin ollen tarvitse tarhaa koska tietää muuttaneensa, saa hevosesi käyskennellä täysin vapaasti pihamaalla täällä uudessa kodissaan. Karanneen hevosen etsintä ja takaisin tuominen sisältyy karsinapaikan hintaan (yli kolmesta kerrasta veloitamme lisämäksun)!

Ratsastuksenohjaajamme ei hermostu jos huomaatkin kesken tunnin, että hevosesi pintelit ja satulahuopa ovat eri väriä tai - hui kauhistus - on tullut laitettua messinginväriset kuolaimet suitsiin, joissa on hopeanväriset soljet. Hän odottaa kärsivällisesti kun tallihenkilökuntamme tai halutessasi Sinä itse vaihdat yhteensopivat varusteet hevosellesi.

Me käytämme strasser-vuolijaa jos Sinäkin käytät sillä hevosesi jalkojen hoito on ykkösprioriteettimme. Tiedämme, että hevosen ontuminen, nivelten turpoaminen ja jopa lopullinen rampautuminen ovat ikäviä, mutta välttämättömiä sivuvaikutuksia jos halutaan saada hevosen kaviot kuntoon ja myrkyt pois sen elimistöstä. Kalabiologi on meidänkin ykkösvaihtoehtomme kun kaviohuollosta on kyse!

7 kommenttia:

Maastis kirjoitti...

Mä olen lukenut tosta strasser-vuolusta ja joten kuten käsitän mitä sillä tarkoitetaan, mutta onko sulla tietoa mistä näkisi kuvan ko. menetelmällä vuollusta kaviosta? Ainakaan pikainen kuukkelointi ei tuottanut tulosta.

M kirjoitti...

Ei ole tällä hetkellä nopeasti mieleen muuta kuin Strasser-metodin perussivusto, kai siellä kuviakin on:
http://www.thehorseshoof.com/

Tuolta ei tietysti löydy kuvia niistä epäonnistuneista vuoluista.. Ruotsissakin on hevosia eläinsuojelullisista syistä lopetettu strasser-vuolujen jälkeen.
Näen säännöllisesti muutamaa strasser-vuoltua hevosparkaa. Yhdellä on jatkuvia kipuja liian ohueksi vuollun kavionpohjan tähden ja nivelet nestettä täynnä. Pari liikkuu lähes ok mutta jalkojen liikeradat ovat aika outoja kun kavionkannat on vuoltu kokonaan pois ja kaviot jätetty suksiksi edestä.

M kirjoitti...

Ääk, katselin juuri tarkemmin noita linkittämiäni sivuja ja ne ovatkin jonkinlaiset paljasjalkahevosten yleissivut, joilta löytyy ihan asiaakin.

Strasser-vuolukuva:
http://www.soundhorsesystems.com/Pictures_&_Other_Stuff.htm

Eli kannat vuollaan pois ja kavionpohjat niin ohuiksi, että hevonen käytännössä rampautuu. Vuohisnivelet turpoaminen ja hevosten kivut ovat normaaleja koska "kengityksissä kasautuneet myrkyt poistuvat näin hevosen elimistöstä".

Minähän en millään muotoa vastusta kengättömyyttä sinänsä mutta kaikille hevosille se ei sovi enkä usko, että strasser-metodin mukainen vuolu voi olla hyväksi yhdellekään hevoselle.

Maastis kirjoitti...

Näin mäkin oon ymmärtänyt että sillä voidaan aika tehokkaasti pilata hevosen kavio, mutta sitten taas tuntuu olevan tietty koulukunta joka kovastikin liputtaa strasser-vuolun luonnonmukaisuuden (?) puolesta.

Kerran, useampi vuosi sitten, näin hevosen jolle oli kai yritetty tehdä jonkun sortin strasser-vuolua sillä lopputuloksella, että ison hevosen kaviot näyttivät lähinnä pienen ponivarsan kavioilta, eikä hevonen tietysti pystynyt liikkumaan niillä askeltakaan.

Onks tää linkki sulle tuttu:
http://www.naturalhorsetrim.com/

Kattelin vaan että tuolla on ainakin toinen toistaan karseampia kuvia hevosten kavioista, melkein itku tuli :/

M kirjoitti...

Strasser-vuolun kannattajat sun muut paljasjalkavouhottajat perustelee aina luonnollisuudella *huokaus*. Kesyhevoset eivät muutenkaan elä luonnonmukaisissa oloissa ja hevosten käyttö on kaukana luonnollisesta: esim. ratsastajan paino rasittaa hevosta ja etenkin kisahevoset liikkuvat aivan eri tavalla kuin hevoselle luonnollista on. Jos kaviot eivät kestä eri pinnoilla ratsastusta/ajoa kulumatta liikaa, tarvitaan mielestäni luonnollisesti kengät.

Eri asioita ovat miten villihevosten kaviot luonnossa kuluvat, ovatko niiden kaviot aina parhaassa mahdollisessa kunnossa ja miten kesyhevonen voi mahdollisimman hyvin ja pysyy terveenä ja suorituskykyisenä. Yksi pointti on vielä se, että nykyisessä hevosjalostuksessa kavioaineksen laadulle (onko kova ja sitkeä vai haperon lohkeileva) ei panna järin suurta painoa. Kaikki hevoset eivät vain pärjää ilman kenkiä. Nekin, jotka kavion laadun puolesta pärjäävät ilman kenkiä, tarvitsevat mielestäni oikeanlaisen vuolun, ei mitään "luonnollista" villihevosvuolua vaan käyttötarkoitukseen sopivan kavionhoidon.

Mullahan on Ruuna melko paljon ilman kenkiä. Talveksi se kengitetään liukkauden takia kun musta on kiva pystyä käyttämään hevosta talvellakin. Muulloin kengät pannaan jalkaan jos suorituskyky kärsii eli hevonen aristaa jalkojaan selvästi.

Mä olen tästä kengitysasiasta kirjoittanut jonnin verran vuosien varrella ja maalaisjärki on tässäkin asiassa se joka ratkaisee.

Anonyymi kirjoitti...

no mutta, voihan sille jalkojaan aristelevalle strasseloidulle hevoselle antaa niitä sokerivesihippuisia, kunhan muistaa antaa tarpeeksi isoa potenssia (=mahdollisimman laimennettua). niillä ja vapaasti syötetyllä luomuheinällä lähtee kaikki taudit kaviokuumeesta hiekka-ähkyyn! ;o)

olmi

M kirjoitti...

Mitä tapahtui entiselle miehelle, joka otti liian isopotenssista homeopatiarohtoa? No se kuali tietty yliannostukseen, eh eh.