keskiviikkona, kesäkuuta 27, 2007

Iltapäivää. Olen sitten loppuviikon tallinpitäjä. Hoidan ja valvon valtavaa yksikköä, joka sisältää hevosia, koiria, laitumia, talleja, maatalouskoneita ja erikoismyymälän.

Prkleen tätiratsastajat ja niiden pilalle hemmotellut kavioeläimet. (Tätiratsastajuus ei suinkaan riipu iästä, itsekin olen hyvän matkaa täti-ikäinen. Tätiys on asenne: minun pieni heppakulta lässynlässynlää. Herkkuja annetaan kädestä eikä hevosella ole alkeellisimpiakaan käytöstapoja.) Taas kerran on käytävä uusien hevosten kanssa läpi se, että minun päälleni ei kävellä, minun vieressäni ei kävellä, minuun ei hierota päätä tai muutakaan ruumiinosaa eikä minuun varsinkaan suunnata potkuja ja puremia.

Onneksi hevoset oppivat nopeammin kuin tädit. Tähän asti kaikki kohtaamani hevoset ovat oppineet lähes kerrasta sen, että oikea paikka kävellä on narunmitan päässä takanani. Ne hirviöt, joita tavallisesti talutetaan ketju suussa tai vähintään turvan ympärillä ovat osoittautuneet nopeaoppisimmiksi. Tällaiset yksilöt ovat yleensä nopeita ajattelemaan ja ovat aiemmassa elämässään oppineet, että riimussa "pitää" riehua. Rippunen rauhallista käytöstä ja pari napakkaa palautusta omalle paikalleen opettaa riekkuville hevosille asiallisen käytöksen salat. Ja ne mokomat vielä nauttivat siitä kun saavat kerrankin kävellä rauhassa ilman hermostuneesti narussa riippuvaa taluttajaa.

Murheellisin tapaus täällä on muuan strasser-vuoltu tamma. Hevonen on vuoltu jalattomaksi ja voi liikkua vain viiden sentin pituisin askelin. Lisäksi se on pysyvästi kärttyinen, minkä kyllä hyvin käsittää kun ajattelee, että sen jalkoihin koskee koko ajan. Omistajalla on - kuten arvata saattaa - enemmän intoa kuin ymmärrystä. Silti hän on omasta mielestään todellinen hevosystävä ja hevosten ymmärtäjä.

En ole fanaattinen kengityksen kannattaja tai vastustaja. Ori on enimmäkseen paljain jaloin, mutta kengitetään aina tarvittaessa eli jos se rupeaa arkomaan ja talvella luonnollisesti laitetaan hokkikengät alle. Orilla on luonnostaan hyvä ja kova kavioaines eli sitä voi pitää kengättä olosuhteissa, joissa moni muu tarvitsee välttämättä kengät.

Kengitys on mielestäni täysin hevoskohtaista ja jos hevonen ei liiku puhtaasti ilman kenkiä niin kengät käpäliin kuin olisi jo! Minä mitään strasser- tai villihevosvuoluja käyttöhevosilla ymmärrä. Kas kun em. vuolut itse asiassa yleensä estävät hevosen normaalikäytön. Maailmalla on nostettu paljon eläinrääkkäyssyytteitä strasser-vuoltujen hevosten omistajia vastaan ja monia hevosia on jouduttu lopettamaan äärimmäisen vuolun aiheuttamien jalkaongelmien ja kroonisten kiputilojen vuoksi.

Kultainen keskitie ja hitunen maalaisjärkeä riittää tässä vuolu- ja kengitysasiassa unohtamatta sitä, mihin haluaa hevostaan käyttää. Ehkä strasser-vuolun kannattajat haluavat hevostensa haahuilevan jalat kipeinä tarhoissa ja laitumilla, mene tiedä.

2 kommenttia:

Olmi kirjoitti...

Samanlaisia ajatuksia kengistä ja kengättömyydestä. Meillä ne hevoset, jotka tulevat toimeen ilman, ovat ilman. Niitä on 6 kappaletta, joista 1 on vuotias varsa. Sitten on 3 tammaa, joilla on etukengät muttei takakenkiä, koska ovat ihan rampoja ilman niitä kenkiään. Vain kahdella hevosella on kaikki 4 kenkää, toisella siksi, että sen kaviot on totaalisen pilattu virossa huonon hoidon vuoksi ja toisella siksi, että sillä kisataan. Hankala slaidata ilman slaidareita nääs. Kaikkien kavioita hoitaa ihan oikea, koulutuksen saanut kengitysseppä eikä mikään pikakoulutettu luomuvuolija.

Tuntuu vähän siltä, että jotkut hevoset toimii strasser- vuolusta huolimatta ja jotkut taas muuttuu niin jalattomiksi, että pahaa tekee. Milloinkohan meillä seurataan ruotsin mallia ja mennään oikeuteen puimaan asiaa eläinrääkkäyssyytteen pohjalta?

Mä en ole tähän saakka juurikaan puuttunut tallilaisten kengitys-, koulutus-, loimitus- tai ratsastustyyleihin jos ei ole neuvoa kysytty, tai jos ne ei vaikuta mun työmäärään merkittävästi. JOS joku tallilaisista hurahtaisi johonkin järjettömään kavio-ismiin, niin saattaisin kyllä siinä vaiheessa älähtää. Mahtaa olla yhtä helvettiä hevoselle seistä 24h vuorokaudessa kipeiden kavioiden päällä. Ei siinä enää pihatto ja vapaa liikkumismahdollisuus paljoa auta, jos ei kykene kivuitta liikkumaan. Sitäpaitsi kengittäjäystäväni on tässä viime vuosien aikana joutunut palauttamaan yhden jos toisenkin strasser- vuollun hevosen normivuoluun, kun hevonen on mennyt omistajansa uskonnonkaipuun vuoksi niin huonoon jamaan.

M kirjoitti...

Keskustelin tänään tuon strasser-vuollun tamman omistajan kanssa vakavasti (se pitää mua suurena guruna kun niin asiantuntevasti täällä hevoshirviöitä käsittelen [hih] ja kun huomasin, että tammallaan on kaikki vuohiset tasaisen turvoksissa ja etukaviot lämpimät) mutta ystävälliseen sävyyn ja omistaja itsekin myönsi, että kavioista on otettu liian paljon. Ratsasti silti reilut pari tuntia, mistä olin ihan äimissäni. Tammalla oli kyllä bootsit mutta kuitenkin..
No, jospa tilanne korjautuu eikä moisiin extreme-vuoluihin enää ryhdytä. JOS minulla olisi oma talli NIIN en mokomia asiakkaita ottaisi. Helppo tietysti sanoa kun leipä ei ole siitä kiinni.