sunnuntaina, helmikuuta 24, 2008

Alan olla valmis esittämään raportin asumisolosuhteistani nyt, kun olen asunut maalla rapiat kolme vuotta. Tällaista minullakin on. Tänä keväänä vain ei ole lunta.

Jäsenhakemus EFFIin tehty. Lue esim. täältä miksi. Tämän adressin käväisin myös allekirjoittamassa.

Enää kaksi päivää vaivaa ja vastuuta vieraista elikoista. Sen jälkeen nukun viikon. Kun saisi kaikki otukset pidettyä elossa ja terveinä vielä 48 tuntia.

Up n' date: Yksi kaakki kehitti tietenkin allergisen reaktion tms. jollekin ja on täynnä pientä näppylää. Ilmeisesti - onneksi - sillä ei ole kipuja eikä edes kutinaa. Tamma oli kovin tohkeissaan yhteisestä ajastamme kun suoritin sille tarkastusta eikä se päästänyt muita hevosia lähellekään.

Talon koiralla alkoi juoksu ja minun piti heivata oma leikkaamaton uroskoirani hoitoon. Nyt narttu etsii sitä, olivat tietysti ehtineet suunnitella perheenlisäystoimintaa jo.

7 kommenttia:

Olmi kirjoitti...

meillä yks hevonen saa jotain allergiareaktioita aina keväisin, kun aurinko alkaa paistaa enemmän. epäilen, että se on allerginen jollekin heinän sisältämälle kasville (tai homepölylle/itiöille, niitähän on aina heinässä jonkin verran)ja se yhdessä auringonvalon kanssa saa aikaan näppyläshown. polle tulee täyteen pieniä paukamia, jotka eivät kutise tai vaivaa mitenkään. aluksi hoidettiin antihistamiineillä ja kortisonilla, mutta eipä niistä juurikaan apua ollut. sittemmin ollaan vaan annettu paiseistua ja paiseiden aikanaan laskea (eri asia tietenkin, jos alkaa kehitellä jotain anafylaktista shokkia tai jotain, sit tarttee kortisonia ja sassiin).

tää on vaan meillä aina sopivasti alkanut samoihin aikoihin kuin kisakausi, joten ollaan päätelty eläimen välttelevän kilpailemista.. ;o)

M kirjoitti...

Noi näppylät tulivat hirmun nopeasti eli ihan muutamassa tunnissa. Näyttävät lähtevänkin sassiin eli ovat enää pieniä kuivia rupia. Allergiareaktiota omistajakin epäili. Tämä polle ei ehkä ole vielä tottunut Suomen olosuhteisiin/heinään tai johki kun tuli hiljattain Keski-Euroopasta. Erittäin hieno ja mukava tamma, toivottavasti sitä nähdään kisoissa. Enää se ei millään ehdi kuolla mun käsiin (peppar peppar), muutama tunti vastuuta jäljellä enää.

Ovela kisavälttelijähepo teillä. Yksi tuttu hevonen saa kummia paiseita aina syystalvesta. Ensin paksuuntuu iho, sitten tulee kamalan näköisiä kahden euron kolikon kokoisia knöölejä jotka puhkeavat ja valuttavat mätää, yh. Nekään eivät kutise tai vaivaa hevosta lainkaan, ihmisten esteettistä silmää vain kiusaavat. Sekin hevonen pärjää parhaiten ihan ilman hoitoa, ihonhoito vain innostaa näppylöitä kukkimaan eikä kortisonista tai antihistamiinista ollut apua.

Olmi kirjoitti...

tää sama tamma saa ne vuotavat syyspaiseetkin, eikä ne sitäkään häiritse ollenkaan. esteettisesti ovat ällöttäviä, niiden kaa ei kehtaa mennä edes maneesille reenaamaan. ovela hevonen kaikinpuolin.

M kirjoitti...

Meneekö tammallakin syyspaiseet ohi suunnilleen jouluun mennessä? Niistä "kärsivän" ruunan nahka on lopputalven aina normaali. Sillä on tosin välillä muitakin mystisiä vaivoja, tällä hetkellä esim. takavuohisten turvotusta. Joskus turvotus on etujaloissa. Harvoin siihen on mitään syytä, ilmeisesti joku autoimmuunihomma.

Touhis kirjoitti...

Lisään vielä oman lusikkani paisesoppaan: havaitsin itse viime keväänä, että puheena olevan näppyläpollen patit hävisivät lähes tyystin hetkeksi aikaa rankan työskentelyperiodin seurauksena. Eli kiihtynyt aineenvaihdunta(?) tjsp. saa patit laskemaan hetkeksi. Mystistä. Myös tamman toinen vakkariratsastaja kertoi huomanneensa saman jutskan.

Olmi kirjoitti...

joo, ne paiseet häviää yleensä siinä vaiheessa, kun maa menee jäähän tai lumen alle, eikä tarhasta löydy enää kasveja syötäväksi. ja tosiaan, niinq touhis informoi, ne patit laskee liikunnalla, toisinaan lähes näkymättömiin. tulevat kyllä sitten aikanaan takaisin. yks syy syyspatteihin saattais olla rikkakasvi nimeltä Ukontatar. huomasin yhtenä syksynä, että kesän käyttämättä ollut tarha oli täynnä sitä ja kun laitoin tammat sinne, alkoi aikamoinen paiserumba.

M kirjoitti...

Näppyläruunalla on käytössään iso tarha joka on luonnollisesti käyttämättömänä laidunkauden aikaan. Syksyllä se sitten puskee kasvia jos jonkinlaista. Paiseiden syy voisi siis hyvinkin olla kasvi. Sitäkin on epäilty mutta epäilykset eivät ole kohdistuneet mihinkään tiettyyn vihannekseen.

Viime kesänä kävi niinkin, että kurssille tulleet hevoset saivat kauhioita paukamia ja turvotusta kun ne pistettiin ruunan tarhaan. Oireet olivat todella voimakkaita mutta eivät tässäkään tapauksessa näyttäneet vaivaavan hevosia. Ruuna itse on ehkä kehittänyt toleranssia ukontattarelle (miten se taipuu?) eikä saa kuin noita pienehköjä paiseita.

Hitsin jänskää tämmöinen spekulaatio.