torstaina, maaliskuuta 27, 2008

Historiallisia koneja

Selailin tuossa päivänä muutamana hevosaiheisia kirjojani ja lueskelin hieman erityisesti historian nimeltä tuntemista hevosista. Kaikki (?) tietävät, että Aleksanteri Suuren ratsu oli nimeltään Bukefalos, mutta moniko tietää, että nimi tarkoittaa häränpäistä? Nimi juontuu antiikin kreikkalaisten polttomerkeistä. Plutarkhoksen mukaan Bukefalos pelkäsi omaa varjoaan kunnes nuori Aleksanteri "kesytti" sen. Oliko Aleksanteri Suuri historian ensimmäinen hevoskuiskaaja?

Photobucket

Profeetta Muhammedilla oli valkoinen Fadda-muuli. Kenties muuli palveli Muhammedia maallisilla asioilla, sillä seitsemänteen taivaaseen hänet kantoi sahraminkeltainen Al Borak-hevonen.

Rooman keisari Caligulalla oli hevonen nimeltään Incitatus, josta huhujen mukaan aiottiin tehdä pappi ja konsuli. Incitatuksella oli norsunluinen ruokakaukalo ja se joi viiniä kultaisesta juottoaltaasta.

Buddhalla eli prinssi Gautamalla oli valkoinen hevonen nimeltään Kantaka. Kantaka kuoli suruun kun sen isäntä päätti elää kuin kerjäläinen ja luopua hevosestaan. Buddhalaisuus ei olekaan niin elämää kunnioittava uskonto kuin olen luullut.

Kuningatar Marylla oli hevonen - oletettavasti tamma - Black Agnes, joka oli nimetty Agnes Dunbarin mukaan.

Sivu, joka listaa hevosmaisia nimiä.

Ei kommentteja: