maanantaina, toukokuuta 21, 2007

Pallo on pyöreä

Näyttää joka niemeennotkoonsaarelmaan nousevan pyöröaitauksia nykyään. Periaatteessa kannustan aina kun ihmiset haluavat oppia tuntemaan ja käsittelemään hevosiaan entistä paremmin, turvallisemmin ja pehmeämmin menetelmin. Pyöröaitaus ei vain ole mikään patenttiratkaisu vaan pahimmassa tapauksessa jopa surmanloukku - ihmiselle.

Minä en ole ammattimainen hevosten korjaaja mutta kotitarpeiksi on tullut hommaa tehtyä ja osa asioista on kantapään kautta opittua. Pyöröaitauksessa en ole vaaraan joutunut mutta ainoastaan siitä syystä, että olen jo alkujaan kieltäytynyt pyöröaitausharjoittelusta vaarallisiksi katsomieni hevosten kanssa.

Jos otetaan kokematon omistaja ja ihmiselle vaarallinen hevonen ja laitetaan ne keskenään pyöröön, voi lopputulos olla hengetön tai ainakin pahasti loukkaantunut omistaja. Pyöröaitauksessa on tiedettävä mitä tekee, miksi tekee ja milloin tekee. Paine on osattava poistaa oikealla hetkellä. On kyettävä vuorovaikutukseen hevosen kanssa. Jos on hiukankin epävarma hevosestaan, pyöröaitaukseen ei pidä lähteä. Siellä ihmisen on hallittava tilanne.

Suurin osa hevosista on toki varsin lupsakoita yksilöitä, joille pyöröaitaukseen joutuminen ei merkitse sen kummempaa. Jos hevonen saa siellä tutkia paikkaa ja vähän köpsötellä se ei tee kenellekään haittaa. Turha on silti kuvitella lähtevänsä yhden näkemänsä pyöröaitauskoulutuksen perusteella "parantamaan" sitä tallin vihaisinta hevosta.

Jos lh, pyöröaitauskoulutus ja "narunpyöritys" tosiaan kiinnostavat, on oppi turvallisinta hakea asiantuntijalta. Sopivan ja luotettavan asiantuntijan valintaa käsittelemme sitten seuraavassa kirjoituksessa...

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Monessa paikassa se intopiukeena pystytetty pyörö jää sitten kuitenkin lopulta käyttämättä, koska ei hoksata sen monipuolisuutta. Yhdessä paikassa näin sitä käytettävän pääasiassa ulkoilutarhana ja toisessa sen sisään oli ängetty tapulillinen lautoja. Kun kuulemma koko pyöröaitauksella ei tee mitään, se on vaan taas niitä akkojen vouhotuksia. Sanoi eräs eteläsuomalainen miespuolinen "länkkäriauktoriteetti". Ja jota suuressa yksimielisyydessä komppasi toinen hevosmiehenä itseään pitävä mieshenkilö.

Aika noloa, että tolleen paljastavat oman osaamattomuutensa.. ;o)

olmi

M kirjoitti...

Auts. Vaikka itsellä ei olisi pyöröaitaustreenien vaatimaa herkkyyttä ja osaamista, pitäisi silti olla vähän järkeä päässä. Monty ja muut vastaavat ovat siis näiden miesten mukaan niitä akkoja..

Tutustuin tässä muutama vuosi sitten hevoseen, jota oli juoksutettu pyöröaitauksessa liikunnan vuoksi. Se menee nykyään pyöröaitauksessa lähes paniikkiin ja lukkoon ja on ihan "tunnoton" eli ei hae kontaktia millään lailla. Surullista ajatella miten teinit ovat sitä kierroksen toisensa jälkeen juoksuttaneet ja hevonen on yrittänyt tarjota vaikka mitä, mutta kukaan ei ole tajunnut. Nyyhkis. Minä nyt olen tällainen herkkis.

Anonyymi kirjoitti...

Mie joskus vuokrahevostani yritin koulia pyöröaitauksessa. Kokeilu jäi yhteen kertaan, koska hevonen meni paniikkiin ja mie en katsonut olevani tarpeeksi kokenut touhuamaan panikoivan hevosen kanssa. Nyt jatkaisin kyllä harjoittelua, mutta toisella taktiikalla... Silläkin tallilla taitaa aitaus olla ulkoiluaitauksena!

M kirjoitti...

Olisiko sinun vuokrahevostasikin juoksutettu pyöröaitauksessa ilman koulutustarkoitusta? Sellainen helposti vetää hevosen lukkoon ja paniikkiin.

Minä olen onnekseni saanut seurata kohtuullisen paljon ammattilaisten touhuja pyöröaitauksessa ja ensimmäiset omat harjoitukset tein aikoinaan kokeneempien valvonnassa. Nyt alkaa oma silmä jo pikkuisen kertoa, uskaltaako kulloisenkin hevosen kanssa pyöröaitaukseen vai ei ja miten siellä kannattaa minkäkin yksilön kanssa toimia.

Anonyymi kirjoitti...

ootko tän jo nähnyt?

http://marja.s.vuodatus.net/

olmi

M kirjoitti...

Jees, jotain kautta olen käynyt noita sivuja katsomassa jo. John Mooren Siuntion-kurssilta tuttuja naamoja ja poni.

En minä oikeasti ketään tunne, olen aika erakko. Oman paikkakunnan ja lähiseudun hevospiireissä monet tuntevat/tietävät minut, minen tunne tai muista juuri ketään.